• 0
    Az Ön kosara
    A kosár üres.

A FATÜZELÉSŰ KÁLYHÁK 5 PARANCSOLATA

Megjelenés dátuma:
A FATÜZELÉSŰ KÁLYHÁK 5 PARANCSOLATA

A fatüzelés az egyik leghatékonyabb fűtési mód lehet, ám csak akkor, ha odafigyelünk a kályhánkra. Hogy még jobban rendszerezzük a tudnivalókat, összegyűjtöttük a fatüzelésű kályhák 5 parancsolatát, amit minden kályha tulajdonosnak érdemes lenne megfogadnia.

Kezdjük is az elsővel!

 Csak száraz fával érdemes tüzelni

 

1. CSAK TELJESEN SZÁRAZ FÁVAL TÜZELJ

Amennyiben nedves rönköt raksz a tűzre, a víz elfojtja az égést, ami nemcsak jelentősen csökkenti a hatékonyságot, de sokkal több füst is keletkezik.

A vágás, hasítás után a fákat érdemes legalább 1-2 évig száraz, nedvességtől elzárt helyen tartani úgy, hogy közben levegőzhessenek és távozhasson a felesleges víz. A száradás leghatékonyabban, leggyorsabban nyáron nyitott, fedett tárolással érhető el. Érdemes a talajtól jó 10-20 centire tartani, például egy raklapon - hiszen a talajból a nedvességet a fa felszívja -, így nem lesz lehetősége megfelelően kiszáradni. Ökölszabályként azt lehet mondani, hogy egy fa akkor száraz, ha a nedvességtartalma nem haladja meg a 20%-ot.

Tehát csakis olyan fával tüzelj, amit nedvességtől jól elzárt helyen tartottatok, hiszen ezzel nemcsak sokkal hatékonyabbá, gazdaságosabbá és olcsóbbá teszed a fűtést, de még a kályhád és a kéményed élettartamát is jelentősen megnövelheted.

A nedves fával való tüzelésből ugyanis, ahogy feljebb is írtuk, rengeteg füst keletkezik, a gyanta, a kátrány és az egyéb toxikus anyagok pedig könnyen lerakódnak a kémény falára. Ezek idővel elfojtják a huzatot, ami miatt kevésbé ég majd hatékonyan a tűz, ráadásul gyengítik a kémény szerkezetét is, ami így megrepedezhet.

 

2. RENDSZERES IDŐKÖZÖNKÉNT TAKARÍTSD A KÉMÉNYT

Hiába nem látszik belülről, a kémény ugyanúgy a fűtés része, mint maga a kályha. Ha pedig a kémény keresztmetszete csökken, akkor nem lesz elegendő huzat, így a tűz sem ég majd megfelelően.

Épp ezért kell a fűtési szezon kezdete előtt (szeptember elején) kéményseprő szakembert hívni, hiszen ő el tudja távolítani a kéményből a lerakódott kormot, a lazább szerkezetű kátrány lerakódást. Sajnos a kémény falazatáról az üvegesen rárakódott kátrányt nem tudja eltávolítani. Erre a műveletre kéménymaró berendezés alkalmas, mellyel a magas ára miatt kevés vállalkozás rendelkezik.

 

3. HA TEHETED, KEMÉNYFÁT VÁLASSZ

Habár alapvetően puha- és keményfával is lehet tüzelni, a lehető legjobb hatékonyság érdekében inkább közepesen kemény, illetve keményfát válassz. A puha fának alacsonyabb a fűtőértéke, égése nemigazán szabályozható. Gyújtósnak, a parázsló tűz újraélesztésére viszont kiválóan alkalmas.

  • Puhafa például a fenyő, cédrus, nyárfa, fűzfa.
  • Közepes keménységű fának számít a tölgy és a bükk.
  • Keményfának az akác, illetve a gyertyán.
  • Nagyon kemény fának pedig az ébenfa.

Így éghet órákig a tűz

 

4. ÍGY ÉGJEN A TŰZ ÓRÁKIG

Ahhoz, hogy a tűz a lehető leghosszabb ideig éghessen, érdemes a puhafa és a keményfa rönköket vegyíteni (természetesen úgy, hogy mindegyik száraz legyen).

A puhafa ugyanis perceken belül lángra kap, ha pedig a keményfa is beindul, a tűz akár öt órán keresztül is éghet megállás nélkül.

A tüzelés során, amint kellő mennyiségű parázs keletkezett, jó módszer az újrarakásoknál, ha hagyod, hogy parázsig égjen, mielőtt újabb fahasábokat dobnál rá.

 

5. NE HASZNÁLJ A TŰZIFÁN KÍVÜL MÁS ÉGHETŐ ANYAGOT

A fatüzelésű kályhákat tűzifa elégetésére tervezték, épp ezért más típusú égéstermékek sokkal rosszabbul, és sokkal nehezebben égnek el. Ezek jelentősen csökkentik a kályha hatékonyságát, sőt rosszabb esetben még kéménytűz is, vagy a kályha meghibásodása is előfordulhat.

Figyelj arra, hogy a különböző tűzifafajták nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A keményfák, mint például a nyírfa, nagyobb sűrűségűek, mint a puhább (porózusabb) fajták, mint például a lucfenyő.

A kemény tűzifa sűrűsége  nagyobb, ennek megfelelően hosszabb az gési ideje, több hőt ad le. Ez egyben kényelmesebbé, jobban szabályozhatóvá tezsi a fűtésünket. 

Érdemes még megemlíteni azt is, hogy a kéreg teljesen más összetételű, mint az általa védett fa, és a cellulóz mellett egyéb vegyületeket nagyobb mennnyiségben tartalmaz, melyek égéskor kémiailag nem éppen kellemes égéstermék formájában jelentkeznek.

Épp ezért próbáld meg elkerülni, hogy egyszerre sok vékonyabb, de nagyobb kéreggel rendelkező hasábot tegyél a kályhába.

A papíron és a fán kívül ne égess mást a kályhában: se műanyagot, se olyan dobozt, amin még rajta van a ragasztó, sem pedig ruhát, nejlont, műanyagot satöbbi. Ezeknek ugyanis nagyon minimális a tényleges fűtőértéke, ám annál nagyobb kárt tesznek a kályhában, a kéményben és a környezetben, hiszen a füstjük tele van toxikus anyagokkal.

Azonban az olyan préselt, de éghető anyagokat, mint például a fa brikett, továbbá kartonpapír, vékonyra hasított gyújtós - ez lehet puha fa is - célszerű használni a begyújtáshoz.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..