• 0
    Az Ön kosara
    A kosár üres.

A KANDALLÓ KARBANTARTÁSA ÉS TISZTÍTÁSA

Megjelenés dátuma:
A KANDALLÓ KARBANTARTÁSA ÉS TISZTÍTÁSA

FELKÉSZÜLÉS A FŰTÉSI SZEZONRA

Sajnos nagyon sokan elhanyagolják a kandalló, kályha rendszeres karbantartását, pedig ha belegondolsz: az autót is viszed szervizbe, és a kerékpárodat is rendszeresen ellenőrzöd. Ugyanilyen tudatosan kellene hozzáálni a fűtőtesthez is, hiszen jószerével több mint fél évig szolgáltatja a meleget az otthonodban.

De hogyan tudod felkészíteni a kályhádat a fűtési szezonra? Mire kell figyelni a tisztítása, illetve karbantartása során? Ezekre a kérdésekre válaszolunk többek között a cikkünkben.

Haladjunk is belülről kifelé, és nézzük meg, miként tudjuk a tűzteret és a belső kitisztítani.

Kandalló tisztítása a fűtési szezonra

 

A VERMIKULIT LAPOK ELTÁVOLÍTÁSA

Már jóval a fűtési szezon kezdete (szeptember közepe-vége) előtt érdemes elkezdeni a tűztér kitisztítását: így bármennyire is távolinak tűnik, nem ördögtől való, hogy már augusztusban nekiláss.

Először is, nyisd ki teljesen a tűztér ajtaját, hogy hozzáférj a kandalló béléséhez, amik samott vagy úgynevezett vermikulit lapokból állnak. A lapok nincsenek rögzítve, hanem egymásnak vannak támasztva, így kézzel is könnyűszerrel ki lehet őket szedni, ami jelentősen megkönnyíti a takarítást.

Először az oldalsó, majd a felső lapot célszerű levenni, így már könnyen hozzá tudsz férni a többi elemhez is.

Amennyiben a vermikulit lapok elhasználtak, töredezettek, úgy érdemes őket lecserélni.

 

A FÜSTCSŐ TISZTÍTÁSA

Érdemes a füstcsőnyílás könyökénél lévő tisztítónyílás fedelét lecsavarozni, így könnyen hozzáférhetsz a kefével magához a csőhöz. A rárakódott korom ugyan biztosan jelent majd némi kihívást, de hidd el, megéri a fáradozást.

 

A TŰZTÉR TISZTÍTÁSA

A leeső kormot egy ipari porszívó vagy egy egyszerű seprű segítségével is el tudod távolítani a tűztér belsejéből.

 

A KANDALLÓ ÜVEGÉNEK TISZTÍTÁSA

A kandalló üvegének tisztítására van egy egyszerű, ám nagyszerű módszer, amely ráadásul teljességgel vegyszermentes is.

Ehhez pedig csupán egy kis vízre, egy kartonpapírlapra, egy törlőrongyra és... hamura lesz szükséged. Bizony, a jó öreg hamura.

A kendőt mártsd bele a vízbe, majd a nedves ruhadarabot mártsd bele a hamuba és mehet is a takarítás.

Miután eltűnt az opálos szín az üvegről, töröld át sima nedves ronggyal, hogy eltávolítsd a felesleges hamu maradványt, majd ezt követően egy papírlappal töröld szárazra. Kész, ennyi az egész.

Természetesen van a mai kornak jobban megfelelő módszer, nevezetesen kandalló tisztító folyadék használata. Itt is célszerű puha rongyot igénybe venni a tisztításhoz.

Mikor kell kéményseprőt hívni?

 

A KANDALLÓ KÉMÉNYÉNEK TISZTÍTÁSA - AVAGY MIKOR KELL KÉMÉNYSEPRŐT HÍVNI?

A  kandalló kémény tisztítása már sajnos nem is ennyire egyszerű. Épp ezért szükséges hozzá kéményseprőt hívni.

Ezzel kapcsolatban azonban érdemes tudni, hogy "a hatályos kéményseprő törvény 2018. január elsejétől megszüntette az egylakásos ingatlanok (családi házak és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanok) kötelező kéményellenőrzését.

Ekkortól az ingatlan tulajdonosának feladata gondoskodni az égéstermék-elvezetők általános tisztíttatásáról és ellenőriztetéséről.

A kéményseprőipari munka elvégeztetésének ajánlott üteme a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekhez kapcsolódó kémények, valamint tartalék kémények esetén évente egy, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek, illetve tartalék kémények esetén kétévente egy, míg az égéstermék-elvezetők teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata négyévente egy alkalom."

A soron kívüli ellenőrzés már díjköteles, és 2016-tól a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari szervezete végzi az ellenőrzéseket.

 

A KÉMÉNY ÁLLAPOTÁT IS ÉRDEMES BIZONYOS IDŐKÖZÖNKÉNT ELLENŐRIZNI

Nemcsak a kályhát a kémény állapotát is ellenőrizni kell.

Ellenőrizni kell, hogy vannak-e repedések, valamint meg kell vizsgálni a habarcsot a kéményen belül és kívül.  A repedések lehetnek a habarcs gyengülésének vagy a kémény szerkezeti problémáinak jele is.

Ugyancsak figyelmet kell fordítani a kátrány és a koromlerakódásokra, hiszen ezáltal csökken a huzat, a kéményben nem megfelelő a füstelvezetés. Az ilyen jellegű lerakódások csökkenthetik a kémény hatékonyságát és növelhetik a kockázatot a kéménytűz vagy füst-mérgezés szempontjából.

A kémény körüli penész, vagy nedvesség arra utal, hogy nincs megfelelően szigetelve a kémény, így erről is mielőbb gondoskodni kell, hosszú távon súlyosabb problémákhoz is vezethet.

 

JOBB A MEGELŐZÉS

Hogy könnyebben be tudjuk gyújtani az őszi, átmeneti időszakban is (amikor a kinti hőmérséklet körülbelül 15 Celsius fok fölött van), nagyobb mennyiségű alágyújtós kell.

Ezenkívül nem szabad szemetet égetni a tűztérben, csak és kizárólag fát, brikettet, papírt, illetve barnaszenet.

Fontos, hogy ne nedves, hanem kellőképpen kiszáradt fával tüzelj, és lehetőség szerint kerüld az olyan fákat, mint a fenyő, hiszen a gyantatartalmuk miatt gyorsan égnek és lerakódásokat is okoznak a kéményben. (Amennyben pedig fenyőfával tüzelsz, csak és kizárólag úgy, hogy más, jobb hatásfokkal rendelkező fákkal kevered össze.)

 

ÖSSZEGZÉS

Érdemes tehát minél előbb, már akár nyár végén elvégezni a karbantartást, és felkészíteni a kandallót a fűtési szezonra. A nagy meleg ne tévesszen meg minket, hiszen már szeptemberben is lehet olyan hidegfront, ami miatt kénytelenek leszünk begyújtani az otthonunkban.

Érdekelnek a fűtési technológiák? Olvasd a rendszeresen frissülő kandalló blogunkat!

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..