• 0
    Az Ön kosara
    A kosár üres.

EZEK A KÉMÉNYEK LEGGYAKORIBB TÍPUSAI

Megjelenés dátuma:
EZEK A KÉMÉNYEK LEGGYAKORIBB TÍPUSAI

Ránézve egy kéményre, első blikkre nem túl sok különbséget látni. Azonban, ha az ember fűtéskorszerűsítésre adja a fejét, akkor már mindjárt bonyolódik a helyzet.

A cikkben épp ezért összeszedtük, hogy a kéményeknek milyen különböző fajtái, típusai vannak, illetve hogy mit is érdemes tudni ezekről.

Első körben érdemes tisztázni, hogy (mint egyébként oly sok csoportosítás esetében) itt is több, különböző szempont szerint lehet a kéményeket különválasztani. Egyrészt, az építés módja, másrészt az üzemeltetés, harmadrészt pedig a használat alapján.

Mi most az építés módja, a rendszer szerint nézzük meg ezeket.

Milyen a falazott kémény?

 

FALAZOTT KÉMÉNY

A hagyományos, falazott kémény leginkább 30-40 évvel ezelőtt épült házak esetében volt jellemző, azonban a jelenlegi előírások szerint már nem lehet ilyet építeni. 2010-től érvényes a rendelet, mely szerint tégla kéménybe fűtőeszközt csak akkor lehet bekötni, ha megfelő bélelést kap.

Tehát ha a házatok a 60-as, 70-es, 80-as, 90-es években épült, akkor jó eséllyel ilyen kémény található rajta. Ezeket kis, tömör téglákból építették, amelyek azonban nem jól szigeteltek, és a hőállóságuk sem megfelelő.

Száraz fával megfelelően tüzelve évekig, évtizedekig probléma mentesen fűthetünk, de ez kevéssé jellemző.

A probléma akkor kezdődik, ha nedves fát, száraz fát kevés levegővel stb égetünk, ilyenkor ugyanis rárakódhat a kátrány, ami miatt a kémény elszíneződhet, és eldugulhat.

 

SZERELT KÉMÉNY

A szerelt kémény tulajdonképpen egy olyan kéményrendszer, amely három részből áll: a belső csőből, a szigetelő rétegből és a külső csőből.

Az előre szerelt rendszer segítségével egyszerűen és gyorsan lehet telepíteni a kéményt.

A szerelt kémények acélból vagy rozsdamentes acélból készülnek, és tartalmaznak egy hőszigetelő réteget is, ami segít megtartani a hőt, és csökkenteni a kibocsátott gázok hőveszteségét.

A szerelt kémények ideálisak például a kazánokhoz, a kandallókhoz vagy a vízmelegítőkhöz.

 

BÉLELT, VAGYIS ÉPÍTETT-SZERELT KÉMÉNY

Ma már az épített kémények helyett épített-szerelt, vagyis béléssel ellátott kémények készülhetnek. Ez egy olyan kéményrendszer, amely belső réteggel van ellátva a füstgázok kivezetése és a tűzveszély elkerülése érdekében. A bélelt kémények belső rétege általában rozsdamentes acél, alumínium vagy kerámia anyagból készülhet.

Számtalan előnye van a konstrukciónak, íme néhány példa.

 

HATÉKONYSÁG

A bélés javítja a kémény hőszigetelő képességét, így lehetővé téve a hatékonyabb hőmegtartást. Ez segít növelni a fűtési rendszer hatékonyságát és csökkenteni a hőveszteséget.

 

RUGALMASSÁG

A bélelt kémények különböző fűtési típusokhoz használhatók.

A rozsdamentes acél vagy alumínium bélelt kémények gyakran alkalmazhatók gázüzemű fűtési rendszerekhez. Ezek az anyagok ugyanis ellenállnak a gázok korróziós hatásainak.

Az olajfűtéshez általában rozsdamentes acél bélelt kéményeket használnak, ugyanis a keletkezett káros anyagoknak a rozsdamentes acél képes ellenállni.

A fafűtéshez vagy egyéb szilárd tüzelőanyagokhoz tartozó kéményekben általában saválló béléscső, kerámia vagy samott bélés található. A kerámia anyag magas hőállósággal, a samott pedig jó hőmegtartó-képességgel rendelkezik.

 

ELEMES KÉMÉNYRENDSZEREK

Az elemes kémények olyan kéményrendszerek, amelyek előre gyártott elemekből állnak, amelyeket a helyszínen egyszerűen össze lehet szerelni. Ezek a rendszerek általában úgy épülnek fel, hogy a kémények külső részét beton borítja, míg a belsejét samott béléscső.

Az előre gyártott elemeknek köszönhetően a kéményt gyorsan lehet telepíteni, az elemke könnyen illeszthetőek és variálhatók, így a kémény könnyen testreszabható, hogy az jól illeszkedjen adott építészeti vagy szerelési követelményekhez.

Ráadásul a hatékony hőszigetelésből fakadóan a füstgázok nem tudnak lehűlni, így gyorsan és nagyobb huzattal tudnak távozni.

 

GYŰJTŐKÉMÉNYEK

Érintőlegesen beszélünk csak a gyűtjőkéményekről, hiszen bár gyakori, de leginkább a 80-as években épült házakhoz tartoztak. Különlegessége azonban, hogy csak olyan gázrendszerre lehet őket csatlakoztatni, amelyek működése szakaszos, mint például a vízmelegítőé.

Kémények leggyakoribb típusai

 

ZÁRT RENDSZERŰ KÉMÉNYEK

A zárt rendszerű kémények olyan kéményrendszerek, amelyek az égéshez szükséges levegőt külső forrásból veszik, és az égéstermékeket közvetlenül vezetik ki a helyiségbe, anélkül, hogy közvetlenül érintkeznének a lakótér levegőjével. Ezért is hívják zárt rendszernek.

Mivel a zárt égésterű tüzelőberendezések a külső levegőből veszik az égéshez szükséges levegőt, a kéményrendszer teljesen el van zárva a lakótér levegőjétől. Ez pedig csökkenti a szén-monoxid mérgezés veszélyét és minimalizálja a tűz kockázatát.

Ráadásul az égés során keletkező hő hatékonyabban hasznosul, mivel nem veszik el a kéményen keresztül, hanem közvetlenül a helyiségbe jut.

Leginkább a kondenzációs kazánokhoz használják, a működési elve szerint pedig a készülékbe épített ventilátor szívja be az égéshez szükséges levegőt. Ilyen módon pedig a szabad levegőre kényszeríti az égésterméket.

 

ÖSSZEGZÉS

Jó tehát tisztában lenni a kémények különböző típusaival, ám azt, hogy végül milyen kémény legyen az otthonodon, érdemes szakemberre bízni. Hiszen ő ki tudja választani a fűtési típushoz, és az igényekhez mérten a legjobb fűtési rendszert, ami megfelel a legkülönbözőbb környezeti előírásoknak.

Érdekelnek a fűtési technológiák? Olvasd a rendszeresen frissülő kandalló blogunkat! Nézd meg, hogy mit érdemes tudnod akkor, ha fel szeretnéd újítani a kéményedet.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..