• 0
    Az Ön kosara
    A kosár üres.

EZEK A LEGJOBB FŰTÉSI OPCIÓK, HA NINCS KÉMÉNYED

Megjelenés dátuma:
EZEK A LEGJOBB FŰTÉSI OPCIÓK, HA NINCS KÉMÉNYED

Kémény nélkül fűteni? Micsoda fura dolog már ez? Habár sokan szeretnek belefeledkezni a kétségtelenül romantikus, kandallóban lobogó-ropogó tűzbe, és élvezni a melegét, mégis egyre több olyan megoldással találkozhatunk, ahol egész egyszerűen hiányzik a kémény.

Már az építkezés során dönthetsz úgy, hogy nincs szükséged kéményre, de a felújítás során is szembejöhet veled a dilemma: rákölteni a kéményre és rendbe hozni vagy inkább lebontani?

Ha te is ez utóbbi csoportba tartozol, akkor mutatunk néhány kémény nélküli, fűtési megoldást.

Nézzük is meg őket!

A klímával való fűtés előnyei és hátrányai

#1 HŰTŐ-FŰTŐ KLÍMA

Ha van nyertese a gázár-emelkedésnek, akkor a klímával kapcsolatban nyugodtan kijelenthetjük, hogy ő az abszolút nyertes.

Ami a klímát az egyik leggazdaságosabb fűtéssé teszi az az, hogy 1 kW áramból 4-5x nagyobb hőt is képes előállítani.

MIRE ÉRDEMES FIGYELNI, HA KLÍMÁVAL SZERETNÉL FŰTENI?

Amikor inverteres klímát vásárolsz, elsősorban az úgynevezett SCOP értékre kell különösen odafigyelni. Ez mutatja ugyanis meg, hogy 1 kW-nyi energiából hány kW-nyi hőt képes előállítani a készülék.

A modernebb split klímák 4-es vagy azt meghaladó SCOP értékkel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy egy egység áramból négy egységnyi hőt képes előállítani. Tehát ha egy klíma SCOP értéke például 4,3, akkor az azt jelenti, hogy bivalens hőfokon 1 kW-os fogyasztás mellett 4,3 kW-nyi teljesítmény leadására képes.

A másik, amire még nagyon érdemes odafigyelni, az a klíma fűtőteljesítménye, amit kW-ban adnak meg.

Na de mekkora legyen a klíma teljesítménye?

Erre sajnos nehéz egzakt, egyértelmű választ adni, hiszen függ attól, hogy a ház

  • szigetelve van-e,
  • milyen tájolású,
  • újak-e a nyílászárók,
  • mennyire nyitott a tér.

De, ha mégis szeretnénk megadni egy körülbelüli értéket, akkor általánosságban azt lehet mondani, hogy egy 2,5 kW-os klíma nagyjából 20 négyzetméternyi alapterület befűtésére alkalmas.

Amennyiben nagyobb az alapterület, például egy amerikai konyhás nappali esetében, úgy érdemes egy legalább 3,5 kW-os teljesítményű készüléket választani.

A KLÍMA HÁTRÁNYAI

Hátrányként emlíhetjük, hogy évenként két karbantartás szükséges, amihez klímaszerelőt kell hívni. Az egyiket tavasszal, a hűtési; a másikat pedig ősszel, a fűtési szezon megkezdése előtt kell elvégezni.

A másik pedig, hogy a készülék hangos lehet, így ha hálószobába választjuk, érdemes csendes klímákat keresni, amelyek azonban drágábbak lehetnek.

Természetesen a telepítéséhez szerelőt kell hívni, ami plusz költség: készülékenként területtől függően akár 60-120 ezer forintot is jelenthet, úgyhogy ezzel mindenképp kalkulálni kell.

ÉRDEMES-E KLÍMÁVAL FŰTENI?

A klímákkal kapcsolatban még két fontos dolgot kell megjegyezni.

Az egyik, hogy – a tévhittel ellentétben – nem -5 Celsius fokig működnek, hanem -20-25 Celsius fokos hőmérsékletig is bírják. A -5-ös érték a régebbi típusú modellekre jellemző. Habár itthon már nem valószínű, hogy -10 fok alá csökkenne a hőmérő higanyszála, de ha mégis, akkor nem kell félni, az inverteres klíma akkor is fog működni, fűtési hatásfoka azonban csökken. Ebben a tartományban már gazdaságtalan a klímával történő fűtés.

A másik dolog pedig, hogy a klíma beépített hőérzékelője figyeli a fűtött helyiség belső hőmérsékletét, és ha eléri a kívánt hőfokot, akkor magától lekapcsol. Így rendkívül hatékonyan képes működni, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint beállítani az adott hőmérsékletet és élevezni a meleget.

A konklúzió tehát az, hogy kémény hiányában abszolút megéri klímával fűteni: rendkívül gazdaságos, H tarifa is igényelhető hozzá, ráadásul kényelmes is. Ezenkívül relatíve olcsó, hiszen egy 3,5 kW-os, új készülék ára 250-450 ezer forint körül van, márkától függően.

H TARIFÁVAL MÉG TOVÁBB FARAGHATSZ A KÖLTSÉGEKEN

Szót kell, hogy ejtsünk még az úgynevezett H tarifáról. Ez egy kedvezményes díjazású elszámolás, amelyet az olyan, megújuló energiájú fűtésekhez lehet felhasználni, mint a hőszivattyúk (tehát például az elektromos fűtőpanelekhez nem).

Mivel fűtési célokra "találták ki", ezért a kedvezményes elszámolási időszak fűtési szezonban, október 15-től április 15-ig tart.

A H tarifa díja jelenleg 23,5 Ft/kWh, a bekötését pedig egy, az adott áramszolgáltató által hitelesített szakember tudja elvégezni.

Tipp: Klímáinkat a linkre kattintva tekintheted meg.

#2 ELEKTROMOS FŰTŐPANELEK

Az elektromos fűtőpanelek szintén nagy sikernek örvendenek, de vajon megéri-e velük fűteni?

Szemben az interverteres klímákkal, az elektromos fűtőpanelek 1 kW energia felhasználásával 1 kW-nyi hőt képesek termelni. Működési elve egyszerű: az elektromos áram felmelegíti a panelt és az átáramló levegőt, így felmelegíti az adott helyiséget.

Rendkívül dizájnosak, ráadásul olcsók is: egy-egy panel 50-110 ezer forint között mozog.

Egy 2000 W-os készülékkel nagyságrendileg 28 négyzetméteres szoba fűthető ki, érdemes azonban légköbméterben számolni.

Szintén pozitívum, hogy a telepítéséhez nem szükséges szakember, míg a klímáéhoz igen.

Egész egyszerűen csak rögzíteni kell a falra néhány csavar és tipli segítségével, bedugni a konnektorba és már élvezhetjük is a meleget.

AZ ELEKTROMOS FŰTŐPANEL HÁTRÁNYAI

Elöljáróban annyit szeretnénk elmondani, hogy senkit sem akarunk sem rá-, sem lebeszélni egy-egy adott termékről, csupán a tényeket közöljük.

A panel egyik legnagyobb hátránya, hogy hosszú távon a fűtési költség sokkal drágább, mint egy klíma esetében. Hiszen az elektromos fűtőpanel 1:1 arányban használ fel energiát és állít elő hőt, szemben a klímával, ami ugyanannyi energiával 4x annyi hőt képes előállítani.

A másik, hogy a fűtőpanel nem számít megújuló energiaforrásnak, épp ezért H tarifát sem lehet hozzá igényelni, hogy lefaragd a költségeket. Épp ezért meg kell fontolni, hogy az ember melyik megoldás mellett teszi le a voksát.

ÉRDEMES-E ELEKTROMOS FŰTŐPANELLEL FŰTENI?

Kétségtelen, hogy a fent említett dolgok hatalmas negatívumok. Ám, például egy kisebb nyaraló őszi fűtésére kiválóan alkalmas: nem lehet tehát azt mondani, hogy nincs létjogosultsága, csupán nem minden esetben ez a jobb megoldás.

Fűtés elektromos kandallóval

#3 ELEKTROMOS KANDALLÓ

Az elektromos kandallók egyesítik magukban a kandalló romantikáját, az elektromos fűtés előnyeivel úgy, hogy nincs szükséged kéményre, és fára sem. Így akár egy 10. emeleti lakásba is becsempészheted a meghittséget és a meleg hangulatot.

A fűtőpanelekhez hasonlóan az elektromos kandallók telepítése sem igényel szakértelmet: egész egyszerűen fogjuk, bedugjuk a konnektorba, bekapcsoljuk és már élvezhetjük is a pattogó lángokat.

Központi fűtésnek nem igazán alkalmas, azonban kiegészítő fűtésre, vagy egy kisebb helyiség teljes befűtésére alkalmas lehet.

Egy nagyobb, 40 nm-es nappaliba azért mindenképp érdemes egy legalább 2000 W-os teljesítményű elektromos kandallót választani.

AZ ELEKTROMOS KANDALLÓ HÁTRÁNYAI

Hátránya ugyanaz, mint az elektromos panelek esetében: a magas fogyasztás, hiszen ugyanúgy 1:1 arányban vesz fel áramot, és termel hőt, és ehhez sem lehet igényelni H tarifát.

ÉRDEMES-E ELEKTROMOS KANDALLÓVAL FŰTENI?

Amennyiben ragaszkodunk a tűz látványához, de nincs lehetőségünk arra, hogy kályhát, kandallót építsünk, úgy mindenképp, de csakis kiegészítő megoldásként vagy egy kisebb alapterületű helyiségbe.

Tipp: elektromos kandallóinkat a linkre kattintva tekintheted meg.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..