• 0
    Az Ön kosara
    A kosár üres.

HOGYAN CSÖKKENTHETED A LEHETŐ LEGJOBBAN A FŰTÉSI KÖLTSÉGEIDET?

Megjelenés dátuma:
HOGYAN CSÖKKENTHETED A LEHETŐ LEGJOBBAN A FŰTÉSI KÖLTSÉGEIDET?

Akár elektromos árammal fűtesz (például klímával), akár gázzal vagy fatüzelésű kályhával, minden bizonnyal te is szeretnéd, ha a lehető legkevesebb hő távozna az otthonodból. (Hiszen ez szó szerint az ablakon kidobott pénzt.)

Mivel az elszálló energiaárak és a rezsiválság még sajnos mindig nagyon is aktuális téma,  összeszedtünk 9 olyan tippet, ami segít csökkenteni a fűtési költségeket.

Nézzük is meg, melyek ezek.

 

1. ÖLTÖZZ FEL

Kézenfekvőnek tűnik, mégis rengeteg ember flangál télen egy szál alsónadrágban otthon úgy, hogy 26 fokra fűti fel a lakását (nyáron pedig ezt a 26 fokot melegnek érzi, ezért lehűti 18 fokra).

Persze ez nem azt jelenti, hogy kabátban, sapkában és sálban kell otthon lenned, de egy kellemes 22 fokban, pulóverben, hosszúnadrágban, valamint jó vastag zokniban is komfortosan lehet érezni magad.

Ráadásul az alvás 20 fok körüli hőmérsékleten a legegészségesebb: már csak ezért sem ajánlatos nagyon felfűteni az otthonodat.

 

2. HAGYD, HOGY A NAPFÉNY TEGYE A DOLGÁT

Lehet, hogy télen kevesebbet látod a napot, de attól még nem tűnik el teljesen. A napsugarak melegét felhasználhatod arra, hogy napközben melegítsd otthonodat. Ha van árnyékolód, redőnyöd vagy függönyöd, a napsütéses napokon húzd el/fel őket, hogy kihasználd a napfény melegét.

Éjszakára természetesen mindenképp húzd be a függönyöket vagy a redőnyöket, hiszen így egy újabb szigetelőréteget képeznek az ablakok elé, így annyival is kevesebb hő távozik.

Ne fűtsd azokat a szobákat, amiket nem használsz

 

3. ZÁRD LE A NEM HASZNÁLT HELYISÉGEKET

Attól függően, hogy mekkora az otthonod, és hányan laktok benne, előfordulhat, hogy van néhány olyan extra helyiség, amelyet alig vagy soha nem használsz. (Ilyen lehet például a vendégszoba, edzőterem satöbbi).

Nem feltételnül kell fűtened a lakásod minden helyiségét, épp ezért a legjobb, ha radiátoros fűtés esetén zárod a radiátor melegvíz belépőjét, becsukod az ajtót minden olyan szobában, amit egyébként nem használsz rendszeresen.

Azonban azt sem szabad hagyni, hogy a nem használt helyiségek túlságosan lehűljenek, különösen akkor, ha a vízvezetékek is vannak a falban vannak. Bár a nem használt helyiségeket nem kell 20 fokosra fűteni, azért mindig legyen legalább 10 fok, hogy a csövek biztosan ne fagyjanak el.

 

4. FŐZZ VAGY SÜSS OTTHON

Télen egyébként sem szívesen mozdul ki az ember, ráadásul manapság szinte luxus beülni már egy étterembe is. Épp ezért a legjobb, ha otthon sütsz-főzöl, hiszen a tűzhely vagy sütő hője segít felmelegíteni a konyhát (sőt a nappalit is, ha amerikai konyhátok van).

Amikor befejezted például a sütést, kapcsold ki a sütőt, és hagyd nyitva az ajtaját, hogy a meleg levegő kiáramoljon.

 

5. NE HAGYD KIHŰLNI A LAKÁST

Habár nem kell mindig használni a termosztátot, nem érdemes teljesen lekapcsolni például lefekvés vagy munkába indulás előtt. Ilyenkor ugyanis, főleg ha kint farkasordító hideg van, nagyon lehűlhet a lakás és sokkal több energiába kerül visszafűteni a hideg falakat.

Érdemes tehát úgy hagyni, hogy egy kellemes 20 fok legyen, innét pedig már könnyedén elérhető a mágikus 22-23 fok is.

Nézd meg, rendesen szigetel-e az ablak és az ajtó

 

6. GYŐZŐDJ MEG RÓLA, HOGY AZ AJTÓK ÉS AZ ABLAKOK JÓL ZÁRÓDNAK-E

Az otthonod az ablakokon és az ajtókon keresztül jelentős hőt veszíthet, különösen, ha nem jól záródnak vagy nem kellően szigeteltek.

Már a fűtési szezon kezdete előtt érdemes körbejárni, megnézni az otthonodban lévő összes ablakot és ajtót, és megvizsgálni, hogy nincs-e huzat valahol. Ezt lehet érezni az ajtók és az ablakok oldalán, ahol befúj a hideg levegő. Attól függően, hogy hol van a huzat, purhabbal vagy szilikonnal is tudod szigetelni őket.

 

7. SZIGETELD A HÁZAT

Ez persze jelentős anyagi ráfordítást igényel, ám hidd el, hogy az évek során a befektetés megtérül. Egy régi, B30-as falazatra például érdemes legalább 15-20 cm-es EPS szigetelést tenni, vagy a jobb hőszigetelésű grafitos szigetelést. (Érdemes figyelembe venni, hogy a szigetelő anyag ára nem éri el a költségek 50%-át).

Egy, a Knauf Insulation Hungary Kft. által végzett kísérlet például kimutatta, hogy egy 110, illetve egy 108 nm-es családi házon elvégzett szigetelés után feleannyi gáz is elég volt a fűtéshez. A befektetés anyagköltsége pedig 12 év alatt térül meg.

 

8. HASZNÁLJ MENNYEZETI VENTILÁTOROKAT

Ha van mennyezeti ventilátorod, akkor érdemes őket télen is bekapcsolni, hiszen segítenek eloszlatni a meleg levegőt a különböző helyiségekben.

A lapátokat úgy állítsd be, hogy az óramutató járásával megegyező irányba forogjanak.

Ilyenkor ugyanis a mennyezet közelében megrekedt meleg levegő lefelé áramlik a falakon és a szoba körül.

 

9. KLÍMÁVAL, HŐSZIVATTYÚVAL VAGY MÁS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSSAL TÖRTÉNŐ FŰTÉS ESETÉN HASZNÁLJ H TARIFÁT

A H tarifa egy kedvezményes, fűtési célra használható díjszabás, épp ezért csak október 15-től április 15-ig alkalmazható. Ebben az időszakban a díja bruttó 23,5 Ft/kWh. Ezután az időszak után pedig 2523 kWh/év-ig, ez bruttó 35,2 Ft, felette pedig bruttó 70,1 Forint.

A H tarifát külön igényelni kell, és be kell kötni, a kapcsolatot az illetékes áramszolgáltatóval kell felvenni.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..