• 0
  Az Ön kosara
  A kosár üres.

HOGYAN MŰKÖDIK A BIOETANOL KANDALLÓ?

Megjelenés dátuma:
HOGYAN MŰKÖDIK A BIOETANOL KANDALLÓ?

Sokszor érkezik hozzánk kérdés a bioetanol kandallóval kapcsolatban. A leggyakrabban az érdekli a kedves vásárlóinkat, hogy egyáltalán hogyan működik a bioetanol kandalló, valamint hogy veszélyes-e.

A válasz igen egyszerű; a bioetanol kandalló olyan kandalló, amely bioetanol tüzelőanyag elégetésével tüzet hoz létre.

Persze tudjuk, hogy a kedves olvasók nem elégszenek meg az egyszerű válaszokkal (ahogyan mi sem) épp ezért hoztuk létre ezt a kis útmutatót, ahol mindent összegyűjtöttünk, amit a bioetanol kandallóról tudni érdemes.

A bioetanol kandalló működése

 

A BIOKANDALLÓ MŰKÖDÉSE

A legnagyobb különbség a bioetanol és a hagyományos, valamint a gázkandallók között az, hogy ezek a típusú készülékek bioetanol tüzelőanyagot égetnek, nem pedig hagyományos rönköket vagy gázt.

Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a bioetanol kandallónak nincs szüksége kéményre, mivel nem bocsát ki füstöt, sőt hamu sem keletkezik, mint egy hagyományos tűzrakóhely estén.

Ráadásul a bioetanollal működő kandalló lángjai alig vagy egyáltalán nem igényelnek szellőztetést. Kivételt képez ez alól az a helyiség, ami 20 m2-nél kisebb, hiszen ebben az esetben egy idő után muszáj szellőztetni.

Az automata bioetanol kandallók a bioetanolt egy külső tartályban tárolják, és csak akkor pumpálják az égéstérbe, amikor szükség van rá. Egyes csúcskategóriás kandallókban, mint például a Planikas automata égőkben, egy nagyon speciális technológiát, a BEVTM-et alkalmazzák. Ez elpárologtatja a bioetanol üzemanyagot, mielőtt elégetné.

Vagyis a használata rendkívül egyszerű: fel kell tölteni az alkoholtartályt bioetanollal, majd ezután begyújtani és élvezni az először kék, majd narancssárgába váltó lángokat.

 

A BIOETANOL, MINT ÜZEMANYAG

Mint már említettük, a biokandalló bioetanol üzemanyagot éget. De mi is pontosan ez az anyag?

A bioetanol egy alkohol, amely szerves anyagokból, például burgonyából, kukoricából és gyökerekből készül. Gyakran ezen összetevők élelmiszeripari maradékaiból, hulladékokból állítják elő.

A bioetanol üzemanyagnak sokféle típusa létezik, amelyeket különböző célokra használnak, ám a kandallókba kifejezetten erre a célra készült szeszt szabad csak tölteni. Nevezetesen 100%-ban szennyeződéstől mentes folyadék, mely 98% metilalkoholt és 2% vizet tartalmaz.

A más típusú alkoholok egészen másképp éghetnek el, és sokszor magasabb hőmérsékleten is égnek, amelynek bizony a kandalló láthatja kárát.

 

A BIOETANOL KANDALLÓ HŐLEADÁSA

Amikor a bioetanol kandalló meggyullad, természetesen hőt termel, ám nem érdemes tőle ugyanazt az érzetet várni, mint egy fatüzeléses kandallótól.

A Planika bioethanol kandallói különleges fűtési és főleg esztétikai élményt hoznak, viszont a bio tüzelőanyaggal működő kandallót a bioethanol magasabb ára miatt nem javasoljuk, hogy elsődleges hőforrásként használd, hanem sokkal inkább kiegészítésként, a hangulatteremtéshez.

 

A BIOETANOL KANDALLÓ ÉGÉSI IDEJE

Az, hogy egy bioetanol kandalló mennyi ideig képes égni, az égéstér méretétől függ. Például egy 1,5 literes égőkamra körülbelül 4 órán keresztül ég.

Amikor a bio kandallóból kifogy a bioetanol tüzelőanyag, a láng automatikusan kialszik. Ha újra akarod tölteni, és élvezni a lángokat, akkor nagyon fontos, mielőtt még begyújtanád, várd meg, amíg kihűl a tartály és az égéstér.

A biokandalló típusai

 

A BIOETANOL KANDALLÓK FAJTÁI

Ahogyan a belsőépítészet egyre fejlődik, úgy jelennek meg a különböző dizájnelemek is a fűtésben: tökéletes példa erre a mi kis biokandallónk.

Létezik falra szerelhető, falba építhető, valamint szabadon álló, sőt kültéri típus is.

 

ELŐNYEI

Most, hogy mindent megtudtál a bioetanol kandallókról, nézzük meg a mellette szóló érveket.

 • Igazi lángokkal ég
 • Megteremti a nyugodtság érzését, ugyanúgy, ahogyan a fatüzelésű kandallók
 • Azonban az üzemeltetéshez nem kell gondoskodnunk a fáról
 • Nincs szükség kéményre vagy füstelvezetőre
 • Sokoldalúan beépíthető
 • Hordozható változatai is vannak
 • Tiszta égésű
 • Nincs kosz, hamu, és por
 • Könnyű meggyújtani és használni
 • A bioetanol üzemanyag környezetbarát
 • Távvezérlési lehetőségekkel is rendelkezik

 

HÁTRÁNYAI

És a transzparencia jegyében természetesen nézzük meg a biokandalló hátrányait is.

 • Célszerűen kiegészítő fűtésként használható
 • Egyes típusok elektromos ellátást igényelnek
 • Csak bioetanol tüzelőanyagot használhatsz
 • Jellemzően magasabbak az üzemeltetési költségek

 

ÖSSZEGZÉS

Ahogyan te is láthatod a bioetanol kandalló valójában egy igencsak látványos dizájnelem, ami leginkább azok számára ajánlott, akiknek nincs lehetőségük kéményt telepíteni, ugyanakkor vágynak a fatüzelésű kandalló nyújtotta élményre.

Dizájnelemként használva azonban elsőosztályú választás, hiszen a felszerelése (hacsak nem falba építhető kandallót választasz) mindössze néhány percet vesz igénybe, és nem kell hozzá még csak kézügyesség sem.

A kültéri bioetanol kandallók pedig szintén nagyon látványosak, és bizony a hidegebb estéken jól esik összegyűlni köré, a szabad ég alatt.

Amennyiben érdekelnek a fűtéssel kapcsolatos olvasmányok tudunk ajánlani néhányat: nézd meg például a Kandalló kisokos című cikkünket, ahol mindent megtudhatsz, amit a kandallókról tudni érdemes.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..