• 0
  Az Ön kosara
  A kosár üres.

ÍGY VÁLASZD KI A LEGJOBB KÁLYHÁT AZ OTTHONODBA

Megjelenés dátuma:
ÍGY VÁLASZD KI A LEGJOBB KÁLYHÁT AZ OTTHONODBA

Aki valaha már szeretett volna kályhát vásárolni az tudja, hogy nem egyszerű feladat kiválasztani. Ugyanis a hatékonyság és a praktikum mellett még figyelembe kell venni azt is, hogyan mutat majd az otthonodban.

Mivel sok kérdést kapunk a kályhavásárlással kapcsolatban, összegyűjtöttük azokat a legfontosabb tudnivalókat, amiket egy tűzhely vásárlása esetén tudni érdemes.

Nézzük is meg, melyek ezek.

#1 HA AZ ÁR A FŐ SZEMPONT: LEMEZKÁLYHA

Természetes, hogy az ember szeretné a lehető "legolcsóbban" letudni a fűtéssel kapcsolatos gondokat. Olcsó húsnak híg a leve - tartja a mondás, azonban szerencsére vannak olyan megoldások, amelyekből ár-érték arányban a lehető legtöbbet hozhatod ki.

A lemezkályhák mozgatható, relatíve könnyű és egyszerűen telepíthető megoldást nyújtanak, ráadásul egy kis kereséssel nagyon dizájnos darabokat is találni.

Ráadásul egyszerűen a kéményhez lehet őket rögzíteni a füstcsövek segítségével, így szakértő nélkül is be tudod üzemelni.

A fatüzelés miatt az ember nincs gázhoz, illetve villanyhoz kötve, ami az elszálló rezsiárakat tekintve szintén plusz pont, azonban a fűtéshez szükséges fát kénytelen leszel megvásárolni. (Vagy kitermelni a saját tulajdonú erdődből, ha rendelkezel erdőbirtokosságival.)

Vannak azonban kifejezett hátrányai is, amelyet mindenképp érdemes tudnod, mielőtt még rohannál megvásárolni lemezkályhát.

Először is: a hatásfok, pláne egy cserépkályhához képest, sokkal kisebb, hiszen az öntöttvas kályhatetőt leszámítva nem található benne olyan elem, ami hosszabb ideig képes lenne tárolni a hőt. Emiatt hamar újra kell pakolni, nagyjából egy-három óránként, a tüzelőanyagtól függően.

Sajnos nem lehet tehát azt eljátszani vele, hogy munka előtt jól befűtesz, és kellemes meleg vár majd otthon, mert addigra leég a fa, és teljesen kihűl a kályha. A másik hátránya, hogy a tűztértől függően csak kisebb fahasábokat lehet rárakni, így relatíve sok dolgod lesz majd a hasogatással, hacsak nem kályhakész tűzifát vásárolsz.

A hátrányok mellett viszont mindenképp mellette szól, hogy nagyon gyorsan fel is lehet fűteni.

A LEMEZKÁLYHA ELŐNYEI

 • Olcsó
 • Gyorsan befűthető
 • Egyszerűen mozgatható
 • Könnyű telepíteni

A LEMEZKÁLYHA HÁTRÁNYAI

 • 1-3 óránként pakolni kell
 • Hamar kihűl
 • Kicsi hatásfok

MIKOR ÉRDEMES VÁLASZTANI?

 • Amennyiben kisebb alapterületet szeretnél vele befűteni
 • Ha olcsó, könnyen telepíthető megoldást keresel
 • Ha nem probléma a fa beszerzése

Öntöttvas kályha az otthonodba

 

#2 AMENNYIBEN A MEGBÍZHATÓSÁG A FONTOS: ÖNTÖTTVAS KÁLYHA

A sima lemezkályhával szemben az öntöttvas kályhák remek hőtároló képességgel bírnak. Ami még igazán különlegessé teszi, hogy a tűztérben lobogó lángok meleg nyugalmat árasztanak, mindemellett pedig még dizájnosak is.

A hőhatás általában 70-80% körüli, viszont azzal számolni kell, hogy ezeket már jóval nehezebb mozgatni, mint a lemezkályhákat. Míg az utóbbiak 50-60 kg körül mozognak, az öntöttvas kályhák méretüktől függően már 100-120 kg-ot is nyomhatnak.

Jobb hőtartó képességének köszönhetően ritkábban kell pakolni, ráadásul robosztus anyagának köszönhetően időtálló megoldás.

AZ ÖNTÖTTVAS KÁLYHA ELŐNYEI

 • Tartós, robosztus
 • Nagyon otthonos, meleg érzést ad
 • Jó hőtartó képességgel rendelkezik
 • Rendkívül dizájnos

AZ ÖNTÖTTVAS KÁLYHA HÁTRÁNYAI

 • A lemez kályhához képest drágább

MIKOR ÉRDEMES VÁLASZTANI?

Ha szeretnél egy kisebb nyaralót, házat teljesen kifűteni, és mindehhez egy tartós, esztétikus megoldást keresel, akkor ideális választás.

Kandallókályha vásárlás

 

#3 KANDALLÓKÁLYHÁK

Érdemes szót ejteni egy “érdekes hibridről” is, a kandallókályhákról.

Ezek hatásfoka általánosságban 65-75% közötti, szintén szabadon mozgatható, és a beltérből nyeri a levegőt, akárcsak a hagyományos kályhák. Azonban különlegessége, hogy létezik vízteres kivitelük is, így ráköthetőek a központi hálózatra úgy, akárcsak a vízteres kandallók.

Ennek köszönhetően nem kell légcsatornákat kiépíteni ahhoz, hogy több helyiséget befűts, ha már rendelkezel kész hálózattal.

A KANDALLÓKÁLYHA ELŐNYEI

 • Többféle árkategóriában is találhatóak termékek
 • Hatásfokuk közepesnek mondható
 • A vízteres megoldással több helyiséget is kifűthetsz.

A KANDALLÓKÁLYHA HÁTRÁNYAI

 • Hatásfokuk gyengébb lehet, mint adott esetben egy öntöttvas kályháé

MIKOR ÉRDEMES VÁLASZTANI?

Amennyiben nem akarsz egy vagyont rákölteni, de mindenképp vízteres megoldást szeretnél, úgy a kandallókályha a legjobb alternatíva.

HÁNY KW-OS KÁLYHÁT VÁLASSZ?

Általánosságban elmondható, hogy 1 kW 20 légköbmétert képes befűteni. A befűtendő helyiséget figyelembe véve tehát először számold ki, hogy hány légköbméterre lenne szükséged (szélesség x hosszúság x belmagasság).

Egy átlagos, 2.7 méteres belmagasságú , 5 x 4 méteres (20 nm-es) szoba például 2.7 m x 5 m x 4 m = 54 légköbméteres.

Egy jó szigeteléssel rendelkező új építésű házba elegendő tehát 3 kW-os is, főleg kiegészítő fűtésnek, míg egy hagyományos otthonhoz 3-6 kW közötti kályhát érdemes választani, a számolt légköbméter függvényében.

AMI MÉG NAGYON FONTOS: A LÉGBEVEZETÉS

Apropó új építésű házak! Amikor minden az energetikáról és a minél alacsonyabb rezsifogyasztásról szól (egyébként helyesen) hajlamosak vagyunk elfeledkezni egy apró dologról.

Mégpedig, hogy a kályha az égéshez szükséges levegőt abból a helyiségből nyeri, ahol található. Mindenképp gondoskodni kell tehát a megfelelő légbevezetésről.

Dizájnos kályha

PASSZOLÓ SZÍN- ÉS FORMAVILÁG

Minden bizonnyal láttál már te is lakáskatalógust, ső talán meg is akadt a szemed egy-egy dizájnosabb, formásabb kályha láttán. Manapság a kályhákat már nem csak fűteni veszi az ember (bár még mindig ez a fő funkciójuk), de dizájnelemként is.

Elsősorban jól kell illeszkednie az enteriőrhöz: a fehér falhoz kvázi minden szín jól passzol, a fekete öntöttvas kályhától elkezdve, a mustársárga kerámia kályhán keresztül a modernebb kandallókályháig. Arra is érdemes odafigyelni, hogy egy vintage, skandináv jellegű belsőhöz hasonló stílusú és ne modern megjelenésű kályhát válassz.

Ugyan nem a dizájnhoz tartozik, mégis érdemes megemlíteni az illesztést: habár jellemzően 120 mm átmérjűek, mindenképp nézd meg, pontosan mekkora a füstcső csatlakozás.

Végül pedig: nem minden a dizájn. Ne engedj a kísértésnek, és ne áldozd fel a kinézet oltárán a praktikumot; azt a megoldást válaszd, ami számodra a leghatékonyabb.

Ne felejtsd el megnézni a kandallo.hu-n található kályháinkat sem!

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..