• 0
  Az Ön kosara
  A kosár üres.

MIKOR ÉRDEMES VÍZTERES KANDALLÓT VÁLASZTANI? MIK AZ ELŐNYEI ÉS A HÁTRÁNYAI?

Megjelenés dátuma:
MIKOR ÉRDEMES VÍZTERES KANDALLÓT VÁLASZTANI? MIK AZ ELŐNYEI ÉS A HÁTRÁNYAI?

Ez a fűtésszezon jelentősen eltér a többitől. Az egekbe szökő energiaárak miatt nagy a bizonytalanság, és mindenki keresi lehetőségeihez mérten a legjobb fűtési módot.

Az egyik legkézenfekvőbb persze a szigetelés korszerűsítése, ám ez szintén nagyon drága lehet, hiszen kevés a szakember és az szigetelőanyagok ára szintén a plafont verdesi.

A másik módszer a fűtés korszerűsítése lehet; ezek közül mutatunk most be egy alternatívát, mégpedig a vízteres kandallót. De mit érdemes tudni erről? Mik a vízteres kandalló előnyei és hátrányai? Hogyan kell egyáltalán használni?

Ezekre és még sok minden másra megmutatjuk a választ a cikkünkben.

Hogyan működik a vízteres kandalló?

 

MI AZ A VÍZTERES KANDALLÓ?

Nincs nagy misztikum: a vízteres kandalló hasonlóan működik mint egy kazán. A kandalló tűzteret köpeny veszi körűl, amiben víz áramlik. Így az égéskor keletkező hasznos hő ( ami nem távozik fűstgáz formájában a kéményen) kb 80-85 %-át a köpenyből áramló forró víz viszi a lakásban elhelyezett hőleadó radiátorokhoz. A kandalló üvegen át hősugárzás formájában 10-15 % hő kerül

a helyiségbe. A tűzteret a kéménnyel összekötő füstcső adja le a további kb 10 %-ot.

Ezzel duplán nyerünk, hiszen egyrészt élvezhetjük a kandalló melegét akár közvetlenül és a radiátorokon keresztül is.

 

MILYEN VÍZTERES KANDALLÓK LÉTEZNEK?

A vízteres kandallókat többféle szempont alapján csoportosíthatjuk. Az egyik ilyen, hogy maga a rendszer nyílt vagy zárt, de rendszerezhetjük őket fűtés típusa szerint is, hiszen lehet szén- pellet vagy fatüzelésű is.

 

NYÍLT ÉS ZÁRT RENDSZERŰ VÍZTERES KANDALLÓK

A nyílt rendszerű vízteres kandallók esetében, mivel a csatlakozó elosztó hálózat nincs nyomás alatt, így szükség van egy úgynevezett nyitott tágulási tartályra, ez sok esetben a padláson található. Így a hálózatban esetlegesen fellépő túlnyomást ( túlzott fűtés, szivattyú leállás miatt a víz felforrhat a készülékben) a nyitott tágulási tartály le tudja vezetni.

( Mindenképpen a hálózat fővezetékre kötve, annak legmagasabb pontja fölé.kell elhelyezni)

A zárt rendszerű készülékek már modernebb típusnak számítanak, ezeket rá lehet kötni a nyomás alatt lévő hálózatra. (Pld. kondenzációs gázkazánnal megfelelő műszerezettség és szakértelem mellett sorba köthető.)

Azt tudnunk kell, a zárt rendszerben üzemelő tüzterek köpenyében vízhűtésre alkalmas cső van, amit hűtővízre ( döntően csapvíz) rá kell kötni és annak kilépő oldalát csatornázni )

Az egyik legnagyobb előnye, hogy hatékonyan el lehet hárítani a víz felforrását, túlnyomását akkor, ha áramkimaradás, túlfűtés vagy más miatt túl akarna melegedni a rendszer.

Már meglévő, radiátoros rendszerbe egyébként a zárt rendszerű vízteres kandallók köthetők a legtöbb esetben.

 

MEKKORA VÍZTERES KANDALLÓ KELL?

Nagyon gyakori kérdés, hogy mekkora vízteres kandallóra van szüksége a kedves ügyfélnek, erre azonban nem lehet egzakt választ adni. Ki kell ugyanis számolni a ház hőveszteségét, és ennek függvényében kell megtervezni magát a rendszert.

 

MI KELL EGY VÍZTERES KANDALLÓHOZ?

Ahogy a fentiekből már látható, egy vízteres kandallóhoz több dolog is szükséges.

 • Mindenképp kell, hogy legyen például egy korszerű és megfelelő méretű kémény.
 • Amennyiben zárt égésterű (nem keverendő össze a zárt rendszerrel) a kandalló, úgy szükség lesz friss levegő utánpótlásra is.
 • Ha már meglévő fűtési rendszerbe kapcsolod be (például vannak radiátorok), akkor ügyelni kell arra, hogy legyen egy szivattyú, ami keringeti a vizet.
 • Mindenképp szükség lesz egy tágulási tartályra, mégpedig azért, mert a melegebb víznek nagyobb a térfogata, és tartály nélkül szétnyomná a rendszert.
 • És persze szükség lesz egy zárt vagy nyílt rendszerű kandallóra vagy kályhára.

 

Vízteres kandalló és vízteres kályha

 

KANDALLÓ VAGY KÁLYHA?

Nem keverendő össze azonban a szezon a fazonnal, hiszen léteznek:

 • vízteres kályhák,
 • és vízteres kandallók is.

A kályha öntöttvasból, vasból vagy cserépből készül és szabadon áll. Egy kandalló ezzel szemben jóval nagyobb, szintén készülhet cserépből, csempéből, és be is lehet építeni.

 

A VÍZTERES KANDALLÓ ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

A gáz ára hihetetlen módon megugrott, így alternatívaként, a gárzól való átállásra nagyon jó ötlet lehet. A víz felmelegítése révén a fával is sokat lehet spórolni, így egy megfelelően szigetelt ház esetében kifejezetten környezet-és pénztárcabarát megoldás.

Hátránya azonban, hogy a kezdeti beruházási költségek magasak, így ezzel mindenképp érdemes számolni. Sajnos pontos, sőt -tól -ig számot sem lehet ezzel kapcsolatban mondani, hiszen nagyon sok függ attól, hogy

 • mekkora a ház,
 • van-e szigetelve és ha igen, hogyan
 • milyen a falazata,
 • kicserélték-e a nyílászárókat,
 • van-e meglévő rendszer vagy teljesen ki kell építeni,
 • át kell-e alakítani a kéményt,
 • mekkora-milyen rendszerre van szükség és a sort még folytathatnánk.

További hátránya, hogy gondoskodni kell a fűtéshez elegendő mennyiségű tüzifáról, aminek az ára szintén feljebb ment.

 

KARBANTARTÁS

A vízteres kandallót ajánlott 1-2 évente tisztítani, amivel jelentősen növelhető az élettartama és a hatékonysága is. Ilyenkor meg kell tisztítani a lerakódásoktól, kátránytól és a piszoktól. Illetve érdemes időközönként átnézetni egy szakemberrel is a rendszert, hogy minden jól működik-e.

 

SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

Ahhoz tehát, hogy pontos ajánlatot tudjunk adni, sok információ kell. Amennyiben most tervezed a fűtéskorszerűsítést, és kérdéseid vannak, keresed a lehető legjobb alternatívát, lépj velünk kapcsolatba az alábbi linkre kattintva.

A kandallóval kapcsolatos blogunkban pedig elolvashatod többek között azt is, hogy mire kell odafigyelni a kandalló vásárlása előtt

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..